Voor je leeftijd

Voor je leeftijd - mamagooitheteruit.nl

08 jan Voor je leeftijd

Complimentjes krijgen, ik houd er wel van. Niet te vaak, het moet wel geloofwaardig blijven. Complimentjes geven, zou ik zelf misschien iets vaker moeten doen. Maar Ɣls ik er eentje geef dan kun je er vanuit gaan dat hij welgemeend is.

Complimenteren, het is iets heel eenvoudigs, het kost je niks en je maakt er een ander vaak blij mee. En toch is op een goede manier een complimentje maken niet zo makkelijk als het lijkt. Ik zal je een voorbeeld geven. Ik heb er eigenlijk altijd iets jonger uitgezien dan ik ben. Dat vond ik vroeger enorm irritant, want ik kon geen uitsmijter voor de gek houden, laat staan toen ik nog geen 16 was… Gelukkig voor mij was ik toen meer bezig met sporten dan met stappen. Ben bang dat ik anders menig keer met mijn staart tussen de benen af had kunnen druipen. Die schade heb ik op latere leeftijd overigens ruimschoots ingehaald.

Flirten

Waar gestapt wordt, wordt ook geflirt. En bij flirten horen per definitie complimentjes. En daar zit het hem nu precies de crux. Ik ben ook maar een mens en zelfs een tikkie ijdel, dus als je je best hebt gedaan om er een beetje gezellig uit te zien tijdens een avondje stappen dan is het leuk als dit ook wordt opgemerkt. Het gesprek met een vreemd manspersoon gaat de goede kant op als hij enthousiast zegt: “Je ziet er goed uit…!”
Tot hij het nodig vindt om er de volgende drie woordjes aan toe te voegen: “…Voor je leeftijd.” Plotseling verliest het complimentje al zijn glans, als een glas dat iets te vaak in de vaatwasser heeft gestaan.

Net niet

Wat mij betreft was dit dus een schamele poging tot het maken van een complimentje. De intentie was goed, de uitvoering wat minder. Als je me al in een bepaalde leeftijdscategorie hebt ingedeeld, en me vergelijkt met andere delen van deze verzameling, dan is dat op zich prima. Maar een tip aan het mansvolk in dit land: weet dat er een verschil is tussen je ‘inside voice’ en je ‘outside voice’. Je zult meer succes hebben als je dit stukje informatie lekker voor jezelf houdt. Je mag het echt wel denken, de meeste vrouwen kunnen nog steeds geen gedachten lezen en ik al helemaal niet, maar als je het dan toch zo nodig moet uitspreken, weet dan dat het een kansloos net-niet-complimentje is. Het zegt impliciet: je bent best leuk voor iemand die in de categorie ‘zojuist opgegraven fossielen’ valt. En dan ben je begin 30… Al wordt er tegenwoordig nog maar heel sporadisch door mij gestapt. Nu ik bijna de 40 aantik, zal het alleen nog maar erger worden vrees ik. Tenzij mijn houdbaarheidsdatum dan ook meteen verstreken is. Dan denk ik vast met heel veel weemoed terug aan alle ooit ontvangen net-niet-complimentjes. šŸ˜‰

Tags:
geen reacties

geef een reactie