Peutervriendschap is…

Peutervriendschap - hart

13 mrt Peutervriendschap is…

Wat is het leven toch heerlijk overzichtelijk als je klein bent. Onze oudste dochter houdt van iedereen en als je het haar vraagt, houdt iedereen ook van haar. Alle kindertjes op de crèche zijn haar vriendjes.

Als ik vraag wie haar favoriete ouder is dan roept ze steevast: “Daddy!” Maar omdat ze een groot hart heeft en er niet van houdt om mensen teleur te stellen, vooral niet als je er een heel zielig gezicht bij trekt,  roept ze een seconde later: “I love you most of all, mummy!” En al het onrecht in de wereld is weer rechtgetrokken.

Peutervriendschap

Heel in het begin had ze wel eens een lichte voorkeur voor een kindje. Sinds kort is die lichte voorkeur vervangen door een sterke. Onze uk heeft een ‘best vriendinnetje’. Het onderwerp van haar affectie is een meisje van bijna vier. De affectie is wederzijds. Als ik onze dochter ’s ochtends afzet bij de crèche en haar vriendinnetje is er al dan begroeten ze elkaar heel volwassen met een grote omhelzing. Vervolgens draven ze achter elkaar aan of staan hand in hand te wachten op wat komen gaat. Peutervriendschap, ik vind het supervertederend.

Toen ik haar in november, zo rond Sinterklaastijd een keer op kwam halen, vertelde ‘bestie’ me dat ze Sinterklaas en Zwarte Piet hadden gespeeld. Onze dochter was Sinterklaas en zij Zwarte Piet. De meeste kinderen zijn  liever een grappige, ondeugende Piet dan een stoffige oude man met een mijter, maar goed, onze dochter is nu eenmaal dol op mannen wiens houdbaarheidsdatum op het punt van verstrijken staat. Persoonlijk heb ik ze liever iets jonger, maar dit terzijde.

Echte vriendschap

Peutervriendschap is… je vriendinnetje dat nog wat moeite heeft met de driewieler helpen met rondjes rijden door haar voort te trekken aan het stuur. Ook al kom je er zelf maar net bovenuit.

Ik vrees met grote vrezen de datum waarop ‘bestie’ vier wordt en de crèche noodgedwongen zal verlaten. Vermoedelijk is dat meteen het eind van deze hechte peutervriendschap. Gelukkig zijn er meer kindjes waar ze het goed mee kan vinden. Daarbij zijn kinderen veerkrachtig, zeggen ze…

geen reacties

geef een reactie