Peuterpubertijd? Terrible twos? Terrible one plus!

Peuterpubertijd - terrible twos - www.mamagooitheteruit.nl

14 sep Peuterpubertijd? Terrible twos? Terrible one plus!

De gevleugelde woorden: “Wacht maar tot ze twee jaar is”, daar was ik al mee bekend. Dat lieve, meegaande dreumesjes dan onuitstaanbare kleine peutermonstertjes worden,had ik ook al begrepen. Maar waarom heeft niemand dit aan mijn dreumesdochter verteld? Haar biotrime is vol-le-dig in de war. Ze is namelijk pas een jaartje en een handjevol maandjes oud en heeft het woord ‘nee’ nu al aan haar vocabulaire toegevoegd. Dag (relatief) brave dreumestijd, hallo vervroegde peuterpubertijd!

Nee, nee, neeeee!

Luiers verschonen daar doet ze al een tijdje lastig mee. Niet altijd, want ze kan ook ontzettend lief en makkelijk zijn, maar regelmatig maakt ze ‘nee, nee, neeeee!’ roepend een deathrole (mocht je nu denken: Say what?! Denk Steve Erwin plus krokodillenvriendjes en je begrijpt vast wel wat ik
bedoel) als haar vader of ik haar luier wil verschonen. Het is zelden
bij een veilig plasluiertje, maar steevast bij de risicovolle poepvariant. Daar komt bij dat ze nog verdomd sterk is ook en we dus al onze (overredings)kracht nodig hebben om haar de luier te ontfutselen en
zonder al teveel schade aan bank, muur of kleding een schone om te
doen. Vaak gaat ze er met de luier half vast alsnog vandoor…
Vandaar mijn verdenkingen dat ze al tenminste met één voetje maat 19 in de peuterpubertijd staat…

Wijzen

In wijzen is onze dreumes een pro. Wat we ook doen, er wordt
ondertussen druk naar van alles en nog wat gewezen. Meestal houdt dit in
dat ze het aangewezen voorwerp wil vasthouden. ‘Nee’, mag dan aan haar
woordenschat zijn toegvoegd, heel veel andere nuttige woorden zijn dit nog niet. Dus wijst ze, roept ‘thisss’ en hoopt dat ik begrijp wat ze bedoelt. Helaas, dat doet mama dus niet altijd… Vijf voorwerpen later zit ik met een gefrustreerde puberdreumes die óf heel verwend het verkeerde voorwerp uit haar handen laat vallen (of erger nog uit mijn handen slaat) óf luidt ‘nee,
thisss!’ roepend, naar iets voor mij onzichtbaars wijst.

Afleiding helpt

Wat wel eens wil helpen, is haar afleiden met iets anders. Moet je wel
Op goed geluk een voorwerp grijpen wat haar op dat moment kan bekoren. De mobiel doet vaak wonderen. Het enige nadeel is dat ze tegen de tijd dat je klaar bent, een hele berg selfies heeft gemaakt en zowel opa als oma in Engeland gebeld heeft.

Over mij werd vroeger al gezegd dat wat ik in mijn kop had, niet in mijn kont zat. Nou, hier hebben we er nog zo eentje. Maar als dit inhoudt dat ze als ze wat groter is, goed voor zichzelf kan opkomen en geen meeloper zal zijn, dan heb ik deze vervroegde peuterpubertijd er graag voor over. En ik hoop en verwacht dat ze in de nacht voor haar tweede verjaardag, plotseling in een engeltje verandert, zodat ik dan lachend kan zeggen: “Dag vervroegde peuterpubertijd, hallo voorbeeldige peuter!”. :)

geen reacties

geef een reactie