Kraamhulp Saskia

Kraamhulp Saskia - mamagooitheteruit.nl

05 jul Kraamhulp Saskia

Deze keer had ik besloten om het mezelf te gunnen. Een week lang zou ik hele dagen geholpen worden door onze kraamhulp. De vorige keer was niet zo heel goed bevallen, want die kraamverzorgster zat meer op haar gat te kletsen dan dat ze wat deed. Toen had ik haar vanwege de omvang van ons flatje maar voor halve dagen, bang als ik was dat ze niks te doen zou hebben… Kramen had bij haar duidelijk een hele andere betekenis. Meer iets in de trant van onzin uitkramen… Nou ja, dat klinkt wel heel onaardig, in ieder geval heeft ze haar levensverhaal uitvoerig met me gedeeld. Het was zo erg dat mijn moeder uiteindelijk de wc, die elke dag schoongemaakt hoort te worden, voor me stond te boenen. Deze kraamhulp had gevraagd of het de volgende dag mocht, maar ja, dat vroeg ze de dag erna doodleuk weer…

Daar kwam bij dat ik nog high was van de na-de-geboorte-hormonen, dus vond dat ik best dat boterhammetje zelf kon smeren of dat kopje thee zelf kon zetten. Ook de vloer kon ik best zelf even onder handen nemen. Wat dit meisje tegen me had moeten zeggen was: “Hup, terug je bed in en gauw een beetje! Dat doe ik wel even.”, maar dat heeft ze helaas niet gedaan. Dan had ik vast nog steeds een schuldgevoel gehad dat een ander dingen voor me deed die ik best zelf kon, maar dat was dan maar ff niet anders. Ik had wel meer dan 25 uur over de bevalling gedaan, met een ruggenprik, knip en een pomp was dochterlief ter wereld gekomen. Ik moest mooi elke drie uur voeden en kolven wat inhoudt dat ik gemiddeld slaapjes van een uur tot anderhalf per sessie maakte (en dat elke 24 uur net zo lang tot ze weer op gewicht was) kortom, ik moest tegen mezelf beschermd worden.

Dat moest anders

Afijn, deze keer moest het drastisch anders, want ik wilde niet weer een jaar over mijn herstel doen. En deze keer was het ook drastisch anders, want nu hadden we Super Saskia. Ik had speciaal om een wat oudere kraamhulp gevraagd, omdat ik iemand met meer ervaring wilde. Uiteindelijk bleek Saskia niet onwijs oud, 35 jaar, maar wel heel ervaren. Ze smeerde mijn bammetjes, maakte mijn fruitbakjes klaar en bracht me eindeloos kopjes thee. Oftewel, de innerlijke ik werd goed verzorgd. Ze draaide wassen en vouwde alles keurig op. Ik ben meer van het proppen als het niet meer in de kast past, maar dat is niet nodig met haar vouwkunsten. Zelfs mijn sokken en onderbroeken liggen er nu georganiseerd bij. Haar netheid werkte zo aanstekelijk dat ik al mijn kleren opnieuw gevouwen heb. Mooie bijkomstigheid.

Ik heb nog nooit zo vaak van een heerlijk schoon-bed-gevoel kunnen genieten als nu, want geloof me: ik verschoon mijn bed normaal niet om de andere dag… OK, ik vertoef momenteel ook meer in bed dan normaal, maar dan nog. De baby kreeg schone luiertjes, werd getempt, kreeg badjes en ik hielp als ik zin had (of niet). Ik werd vriendelijk doch dringend verzocht om overdag slaapjes te doen als de baby en grote zus ook lagen te knorren.

Kraamhulp Saskia bekommerde zich om mijn mishandelde tepels en bedacht strategie├źn om die wat te ontzien. Ze hield mijn krimpende baarmoeder in de gaten, of ik wel goed naar de wc ging en niet te veel last had van mijn hechtingen. De afwas werd gedurende de dag meerdere keren gedaan, er werd gestofzuigd en opgeruimd. De badkamer en wc’s werden zonder vragen schoongemaakt. Geweldig. Ik kan hier wel aan wennen. En dat terwijl de bevalling dit keer heel voorspoedig verlopen is. Kleine zus was er namelijk in iets meer dan 13 uur. Enfin, ik wilde dat ik Super Saskia kon adopteren.

Na een week

Maar helaas, na een week moesten we toch echt afscheid nemen van onze super kraamverzorgster. Ik moest sociaal zijn en een ander gezin haar ook gunnen. En dat doe ik ook. Iedereen die net bevallen is, gun ik een Super Saskia, want dat is een super start van je kraamtijd.

P.S. Super Saskia heeft aangeboden om van de week nog even langs te komen om de baby te wegen, omdat ze een beetje wisselend drinkt. Dat hoeft ze helemaal niet te doen. Wat een super service!

geen reacties

geef een reactie