Doe-het-zelf-ijsjes

Doe-het-zelf-ijsjes - mamagooitheteruit.nl

10 aug Doe-het-zelf-ijsjes

Wat doe je als het 25 graden is, de zon lustig straalt en er geen wolkje te bekennen is, laat staan een zuchtje wind (anders dan die in je kind’s luier)? Precies, dan wil je als groot mens maar één ding: een ijsje (ok, ok, of een koud biertje, maar nu ff niet want dat is niet leuk voor mijn verhaaltje)! En wat wil je dan als mini-mens? Juist: wel 10 ijsjes (10 biertjes had hier trouwens ook wat vreemd gestaan)!

Zo’n ijsje daadwerkelijk opeten is overigens een hele uitdaging voor onze mini-medemens. Doorgaans verdwijnt minstens tweederde in de nek of in een kledingstuk. Vooral mouwen zijn een geliefde bestemming voor ijs. Met 25 graden zijn dat doorgaans ook nog eens korte, dus respect voor het ijs dat het helemaal de weg naar boven weet te vinden. Bovenop schoenneuzen of broekspijpen, staan op twee en drie in de gesmolten-ijs-bestemmingen-top-10.

Onze dreumes is dol op ijs, en of het in een hoorntje zit of op een stokje (zolang het duurt tenminste) dat maakt haar geen bal uit. Tot nu toe heeft ze wel eens wat hapjes van ons ijsje gehad of likjes van een waterijsje, maar de volledige verantwoordelijkheid over een eigen ijsje, dát had ze in haar 1,5 jaar op deze aardbol nog niet gehad. Het werd dus de hoogste tijd.

IJsvormpjes
Ik wilde al langer van die doe-het-zelf-ijsvormpjes kopen, maar dat was er tot nog toe niet van gekomen. Dus toen ik bij Ikea rondstruinde (omdat het moest) en de ijsvormpjes voor €1,95 bij de impulsaankopen zag liggen, kon ik niet anders dan aan mijn impuls – wat strikt genomen geen impuls meer was – gehoor geven.

Opgetogen en vol goede voornemens ging ik met mijn 6 schelroze ijsvormpjes in een rekje, roomdivider alias tv -meubel van waaibomenhout en (bij)passende opbergdozen, naar huis. Oh, en broodje hotdog en milkshake in mijn mik… De hotdog was overigens ook geen impulsaankoop, want daar verheugen mijn vader en ik ons triest genoeg weken van tevoren al op. De milkshake was dat dus duidelijk wel. Tsja, wat wil je dan ook voor zo’n weggeefprijsje? Nou… precies dát als ik eerlijk ben: weggeven! Want zo lekker zijn ze nu ook weer niet (zowel de hotdogs als de milkshakes). Toch trappen we er elke keer weer in. Dat de hotdogs maar €0,50 per stuk kosten, compenseert het gebrek aan smaak in ons geval blijkbaar prima. Maar goed, ik dwaal af.

Appelsapijs
Thuis gekomen ben ik begonnen met een appelsapijsje. Maar dat is natuurlijk kinderspel in de doe-het-zelf-ijsjes-business. Het doet me altijd denken aan die zelfgemaakte appelsapijsjes van vroeger die we bij onze buren kregen. Die werden volgens mij van appelsapconcentraat gemaakt. Als je je even kwaad maakte dan had je alle smaak er zo uit gezogen en zat je – heel teleurstellend – letterlijk met waterijs opgescheept…

LogoSmallJPG601x121 (1)

Aarbeienkwarkijs
De dag erna heb ik van wat kwark (yoghurt was op), een paar overgebleven aardbeitjes van de dag ervoor en wat slagroom gezoet met honing, heerlijke aardbeienijsjes gemaakt. De staafmixer zorgde ervoor dat het een lekker glad mixje werd. Dochterlief heeft, terwijl ze af en toe haar slobber- en likgeluidjes onderbrak voor een goedkeurend ‘jam’, er overheerlijk van zitten smullen. Nou ja, eenderde ervan, de rest eindigde op de welbekende plekken…

Appel-pruimenijs
Als laatste heb ik nog appel met pruimenijsjes gemaakt. Appeltjes in stukjes kort koken tot ze zacht zijn, vers pruimpje (hadden ook kiwi’s, perzikken, aardbeien of iets ander fruitigs kunnen zijn), wat kookvocht erbij voor de vitamientjes en wat extra vocht, en staafmixeren maar! Het is echt supereenvoudig en op deze manier zowel lekker als gezond. Voor dreumesdochter is inmiddels zo’n beetje alles wat uit de vriezer komt een ijsje, dus ook deze variant heeft ze heerlijk op zitten smikkelen. Het voordeel voor ons was dat ze er een flinke tijd mee in de weer is geweest, veilig ingesnoerd in haar kinderstoeltje. Haar slabbetje was daarna een slagveld, maar wij hebben zeker een kwartier geen kind aan haar gehad.

Jeetje, wie had dat gedacht?! Dat ík, professioneel prutser in de keuken, ooit nog mijn huisvlijt zou delen met andere mensen! Het mag duidelijk zijn: de wonderen zijn écht de wereld nog niet uit.

p.s. Geloof me, áls er al etenstips uit mijn toetsenbord komen dan zijn ze absoluut ‘dummie-proof’.

Twee kleuren ijsje yoghurt-sinaasappel/appel-sinaasappel

Sinaasappel-yoghurt/appel-sinaasappel

 

Nu het mooie weer aanhoudt, ben ik aan het experimenteren geslagen (zeer riskant in mijn geval ik weet het, met dochter als proefkonijn). Twee kleuren ijsjes: yoghurt-sinaasappel bovenop en appel-sinaasappel eronder. Volgens mij was de sinaasappel een tikkie zuur, dus ‘t was een lekker fris ijsje zullen we maar zeggen. Ik heb geen klachten gehad, maar ik vermoed dat een beetje honing geen kwaad had gekund. Nah ja, leermomentje. Volgende keer wil ik nette van elkaar gescheiden laagjes hebben en ga ik voor een vlagijsje met drie verschillende smaakjes. Ik heb duidelijk de smaak te pakken :) Ongetwijfeld, to be continued…

geen reacties

geef een reactie