De geschiedenis herhaalt zich

History repeating - mamagooitheteruit

16 feb De geschiedenis herhaalt zich

Toen

Het is het jaar 1983. Een meisje van 7 jaar zit op de rand van het groene bad in de badkamer. Ze slaat haar mama gade, die met haar rug naar haar toe voor de spiegel staat. Ze volgt elke handbeweging die haar moeder maakt met Argusogen. Gebiologeerd kijkt ze hoe haar moeders sproetjes verdwijnen onder een laagje bruine make-up. Ze kijkt toe hoe haar moeder met een wenkbrauwpotlood twee wenkbrauwen tevoorschijn tovert. Geconcentreerd kijkt ze hoe er dankzij de mascara ook wimpers aan haar moeders oogleden verschijnen. Met de krultang worden de blonde lokken van haar mama weer netjes in model gebracht. Zo, mama is weer mooi.

LogoSmallJPG601x121 (1)

Nu

Het is het jaar 2015. Op het bed zit een meisje van 15 maanden. Ze kijkt geïnteresseerd naar alle bedrijvigheid van haar moeder voor de spiegel. Ze observeert met open mond hoe haar mama’s gezicht eerst voorzien wordt van een laagje witte crème en vervolgens van een laagje bruin. Daarna zijn de wimpers aan de beurt voor een laagje mascara. Die geinige dingetjes waar ze zo graag met haar priegelvingertjes aan trekt als ze de kans krijgt. Da’s lief van mama, nu zijn ze een extra makkelijk doelwit. Vervolgens haalt mama de fuchsia roze borstel nog even door haar weerbarstige haar. Dat wil zij ook wel. Mama geeft haar de borstel. Met de verkeerde kant probeert ze haar eigen haartjes in het gareel te krijgen. Ze is zo trots als een pauw wanneer papa en mama klappen, omdat ze al zo’n grote, zelfstandige meid is. De geschiedenis herhaalt zich.

Jeugdherinneringen

Mooie herinneringen aan vervlogen tijden. Voor mijn dochtertje zijn dit herinneringen in de maak. Ik wilde dat ik de tijd kon stilzetten. Dat ik mijn moeder voor altijd bij me kan hebben. Dat ik er altijd voor mijn dochtertje zal kunnen zijn. Maar ik weet dat dit helaas niet kan. Dat is nu eenmaal het leven. Wat ik wel kan, is de traditie voortzetten en op mijn beurt ons kleine meisje fijne jeugdherinneringen te bezorgen. Ik doe mijn best.

geen reacties

geef een reactie