Asperrrges

Asperrrges - www.mamagooitheteruit.nl

Jammie, asperges!

15 jul Asperrrges

Joepie, het is weer aspergetijd! En ik ben er dol op. Zo dol, dat ik moedig besloot om voor mijn kleine gezinnetje verse witte asperges klaar te maken. Nee, geen zorgen. Dit wordt geen blog vol kooktips van mij. Is gezien de kwaliteit van mijn kookkunsten ook allerminst wenselijk.

Bio-asperges
Maar goed, ik had speciaal bio-asperges gekocht, zodat onze Kruimel hetzelfde zou kunnen eten als wij. Dit komt niet vaak voor, omdat ik doorgaans alleen voor ons Smurfje biologisch kook. Ik vind biologisch voedsel namelijk verschrikkelijk duur. Voor vlees, melk en yoghurt maak ik echter een kleine uitzondering.

Ik had nog nooit eerder witte asperges gekookt, dus ik moest me er even in verdiepen. Drie websites later had ik drie verschillende manieren waarop ze gekookt moesten worden… Hallo, ik ben een flanskok! Ik heb eenduidige aanwijzingen nodig, want zodra ik ga freestylen gaat het gruwelijk mis.

Voorbereiden
Ik had al geblunderd, want volgens website 1 had ik de asperges direct uit de verpakking moeten rukken, in een vochtige theedoek moeten wikkelen en onderin de ijskast moeten leggen. Dit was essentieel als je voor een derderangs supermarktasperge had gekozen. Ah, ok… Maar dan wel biologische derderangs supermarktasperges, ja! In een natte handdoek wikkelen kon natuurlijk nog steeds. Weten die asperges veel. Zo gezegd zo gedaan. Uiteraard koos een van de asperges voor de vrijheid en eindigde in tweeën op de grond. Grrr, er stond nog zo dat ze heel moesten blijven…

In de middag heb ik de asperges in een pan met water gelegd om te weken. Dan konden ze zich namelijk alvast volzuigen met water en werd het schillen erna makkelijker. Beetje jammer alleen dat onze grootste pan niet groot genoeg bleek te zijn. Dat moest dan maar in shifts. Eerst de kontjes dan de kopjes. De gelijkenis met het mannelijk geslachtsdeel werkt op mij overigens eetlustremmend. Ook zo’n zin in een bordje veel te dunne mannelijke geslachtsorganen?  Afijn, maar niet te veel bij nadenken (en sorry voor het mentale plaatje)…

Bereiden
Anyway, ik was goed bezig. ’s Avonds met mijn pas aangeschafte aspergeschiller aan de slag gegaan. Keurige dunne reepjes kwamen er vanaf. Tsjak, nog even het kontje eraf en klaar waren ze om gezellig met zijn allen gekookt te worden. In het dunschilgeweld sneuvelde alleen wel een tweede asperge. Ach ja, soms zit het mee en soms zit het tegen… Het probleem van de te kleine pan was hiermee in ieder geval ook meteen verholpen.

Ik begon met 10 minuten, omdat de websites hier ook niet eenduidig in waren. Dit lag aan variabelen als stamdikte (klinkt best onsmakelijk) en persoonlijke voorkeur waar de websites geen uitspraak over konden doen. Ok. Erbij staan en regelmatig prikken dan maar. Zo kook ik overigens normaal ook. Jammer genoeg, was ik de deksel op de pan vergeten… Ik vond het ook al zolang duren! Na negen minuten kwam ik erachter en hebben ze nog zo’n zes minuutjes onder de deksel liggen pruttelen.

Tegelijkertijd had ik wat eitjes gekookt en klein gemaakt en de ham gesneden. Aspergesausje uit een zakje en tadááá, mijn drie sterren maaltje was gereed. Ze waren wonder boven wonder heerlijk beetgaar en we hebben alle drie zitten smullen. Ik was nog even bang dat dochterlief de smaak van de asperge misschien niet zou kunnen waarderen, maar niks was minder waar. Toen ik na een paar happen even een foto wilde maken van mijn trots, kon ik er welgeteld eentje nemen. Mevrouw probeerde mij namelijk al herrieschoppend duidelijk te maken dat ik haar beter gauw haar bordje terug kon bezorgen.

Achteraf
Ik zag er best wel tegenop, maar achteraf gezien zijn asperges dus helemaal niet zo lastig klaar te maken. Of dit was een gevalletje: in het verleden behaalde resultaten… Gezien mijn trackrecord ook niet geheel uitgesloten.

 

geen reacties

geef een reactie