11 weken zwanger – eerste trimester

11 weken zwanger - mamagooitheteruit.nl

21 dec 11 weken zwanger – eerste trimester

Hoera, het eind van het eerste trimester komt in zicht! Ik ben nu 11 weken zwanger en had deze week de groeiecho. Ik had al heel enthousiast gebeld om een afspraak te maken voor de combinatietest – ik was per slot van rekening al bijna 11 weken zwanger – maar dat was foei, want ik moest wachten tot ik de termijnecho had gehad. Vond zelf dat we die best al hadden kunnen plannen, want ik wist vrij precies hoever ik was, maar goed ik was blijkbaar de enige.

Oei, ik groei

Afijn, uiteindelijk bleek ons kindje een dag ouder te zijn dan de 11 weken die we op basis van mijn ongesteldheid berekend hadden. Glukkig maar, want onze dochter was op basis van de groeiecho ineens vijf dagen eerder verwekt dan technisch mogelijk was. Hoe ik dat zo zeker wist? Mijn vriend zat in het buitenland en was toen fysiek niet eens in de buurt geweest. Of ze moest de eerste Skypebaby ter wereld worden, maar de laatste keer dat ik het checkte, kon dat in ieder geval nog niet.

Combinatietest

Wat ik trouwens gek vind, is dat de combinatietest tegenwoordig niet meer vergoed wordt. De overheid wil als het kan wel even de zorgkosten drukken, maar als mensen hierdoor het testen achterwegen laten en het risico op een kindje met een (zware) afwijking dan maar nemen, zal dat de staat uiteindelijk nog veel meer geld kosten. Begrijp me niet verkeerd, we hoeven heus niet alles altijd maar voor niks te krijgen, maar ik vind deze test vrij essentieel. Zeker omdat vrouwen tegenwoordig op steeds hogere leeftijd nog kinderen krijgen. Meten is nu eenmaal weten.

LogoSmallJPG601x121 (1)

Bij de verloskundige

Ze hadden nu een nieuwer echoapparaat op proef bij de verloskundige. De beelden waren zoveel scherper met dit apparaat. We konden zelfs vingertjes tellen en dan te bedenken dat bijv de voetjes nog maar 6 mm groot zijn. We konden ook al een klein neusje ontwaren. We kregen een hele sliert aan fotootjes mee, altijd leuk, maar het was vooral leuk dat we weer even aan de binnenkant hebben mogen gluren. Ik word blij van dit soort momentjes. Voor 11 weken zwanger was het een heel beweeglijk baby’tje. Ik heb de baby zelfs al voelen schoppen. Ik vond 11 weken wel heel vroeg, bij kabouterdochter voelde ik pas met 16 weken haar getrappel, maar het waren beslist niet mijn darmen. Ik voelde drie kleine ploepjes tegen mijn buikwand en na een tijdje nog een keer op precies dezelfde plek.

To be misselijk…

Verder probeer ik nu ik 11 weken zwanger ben de misselijkheid de baas te blijven. Dit lukt soms aardig en soms word ik al misselijk van mijn eigen speeksel. Het lijkt wel of ik ook meer speeksel heb. Bah. Ik blijf dat vechten tegen de misselijkheid reuze vermoeiend vinden. Ik slaap dan ook nog steeds vrij veel, omdat alles beter is dan met die misselijkheid bezig te zijn en het op tijd iets eetbaars naar binnen proppen. Dit moet ik goed timen, want ben ik al te ver heen dan staat echt alles me tegen, zelfs een glaasje water, maar voel ik me ff iets minder misselijk dan wil ik daar van genieten door ff helemaal niks te hoeven (eten), want dan loop ik namelijk het risico daar weer misselijk van te worden. Dit is helaas een heel wankel evenwicht en het gaat nog wel eens vreselijk mis qua timing. Maar ja, ik blijf mijn best doen.

Bye-bye, 11 weken zwanger! Hallo, 12 weken zwanger!

geen reacties

geef een reactie